Čaj čínských císařů


Existuje mnoho odrůd, každá má svůj vlastní rituál přípravy a chuťová i aromatická specifika. Bílý čaj má, přestože patří k méně známým, také bohatou tradici. Dříve si jej mohli dovolit opravdu jen ti nejbohatší, na čínském císařském dvoře jej připravovali coby pohoštění pro vzácné návštěvy. Masivně se do Evropy začal dovážet teprve relativně nedávno, přesto již není v našich končinách neznámý. Naopak mnohé jeho varianty v nálevových sáčcích najdete i běžně v supermarketech. Kvalitativně jsou tu však patrné velké rozdíly.

Unikátní nálev, unikátní účinky

Bílé sypané směsi se získávají sklízením ještě nerozvinutých lístků s několika tipsy. Dají se sklízet jen velmi krátkou dobu na jaře před obdobím monzunových dešťů. Nálev z těchto lístků má jemnou nasládlou chuť a delikátní aroma. Je však potřeba přesně dodržet postup přípravy. Stejně jako zelené lístky se ani tyto nezalívají vroucí vodou. Ideální je nechat převařenou vodu zchladnout na teplotu cca 80 stupňů Celsia a poté přesně dodržet předepsanou dobu louhování, která se u různých odrůd pohybuje od jedné do deseti minut. Je také možné připravovat opakované nálevy, při každém dalším je potřeba dobu louhování mírně prodloužit.

4.8/5 - (6 votes)

You may also like

Když je na svatbě družičkou nejlepší přítelkyně nevěsty

Když je na svatbě družičkou nejlepší přítelkyně nevěsty

Družičky vždy bývaly pravou rukou nevěsty. Měly být nápomocné nejen při výběru, oblékání a zdobení svatebních šatů, ale i s...

Dostatek peněz není jistý

Dostatek peněz není jistý

V řadách nás lidí nenajdeme nikoho, kdo by nepotřeboval peníze. Aspoň u nás ve vyspělém světě je tomu tak. Tady...

Sjednejte si úvěr

Sjednejte si úvěr

Sledujete trh s auty? Máte rádi auta obecně a snažíte se jít s dobou tím, že sledujete informace ohledně vozidel?...

Jaké reklamní předměty darovat vaší přítelkyni na rande

Jaké reklamní předměty darovat vaší přítelkyni na rande

Seznámil jste se ve vaší kanceláři s novou kolegyní, se kterou si báječně rozumíte, a chcete jí pozvat na výlet...

Back to Top